Το κερκυραϊκό πρωινό είναι λαχταριστό, υγιεινό και χορταστικό! Είναι μια σύνθεση τοπικών προϊόντων που αποτελεί άριστη επιλογή τόσο για τους λάτρεις του fitness όσο και για τους λάτρεις του gourmet!

Το γιαούρτι

Το περίφημο και πεντανόστιμο ελληνικό γιαούρτι με την χαρακτηριστική όξινη γεύση και το πλούσιο άρωμα είναι προϊόν ζύμωσης του νωπού γάλακτος με οξυγαλακτικά βακτήρια που του προσδίδουν πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, διευκολύνει την πέψη, προστατεύει τη χλωρίδα του εντέρου, κάνει καλό στα κόκκαλα και είναι ιδανικό για τη γραμμή μας αφού έχει λίγες θερμίδες και είναι πολύ χορταστικό!

Το μέλι

Το ελληνικό μέλι, διάσημο σε όλο τον κόσμο, υπάρχει από τα πρώτα χρόνια του πολιτισμού της Μεσογείου. Στη μινωική Κρήτη έχουν βρεθεί κυψέλες παραγωγής μελιού που χρονολογούνται στο 3,400 π.Χ. Στο μέλι είχαν αποδοθεί θεϊκές ιδιότητες από τους Έλληνες και θεωρούταν τροφή των θεών. Το μέλι αγαπήθηκε γιατί η ανθρώπινη γεύση αναζητά και απολαμβάνει το γλυκό. Πρόκειται για την πρώτη γλυκαντική ουσία του κόσμου. Όμως οι ιδιότητές του ξεπερνούν τη γλύκα του αφού η βιολογική και θρεπτική του αξία το αναδεικνύουν ως δώρο της φύσης στον άνθρωπο. Η συνεχής ενασχόληση με την παραγωγή μελιού ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα ενώ από τον 15ο αι. η μελισσοκομία εξασκείται συστηματικά στην Ελλάδα. Παράγονται 8 βασικοί τύποι μελιού βάση της φυτικής τους προέλευσης. Οι έμπειροι γευσιγνώστες του μελιού τα αναγνωρίζουν  από τη φυτική τους αλλά και τη γεωγραφική τους προέλευση. Τα τελευταία χρόνια το κερκυραϊκό μέλι παράγεται εντατικά, συσκευάζεται και αγαπιέται από τους Κερκυραίους και από τους επισκέπτες του νησιού.

Το αυγό

Αυτή η φυσική υπερτροφή που αποτελεί την πιο πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και λιπαρών οξέων ήταν ανέκαθεν η χαρά μικρών και μεγάλων. Είναι η σημαντική πρωτεΐνη που αγαπούν και οι χορτοφάγοι, που ενισχύει το ανοσοποιητικό, βοηθά στην ανάπτυξη του εμβρύου στην εγκυμοσύνη, αποκαθιστά τον μυϊκό ιστό και περιορίζει τη μυϊκή απώλεια, έχει ευεργετική δράση στην εγκεφαλική λειτουργία, είναι χορταστικό και έχει λίγες θερμίδες. Μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους και χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε όλες τις κουζίνες του κόσμου.

Όλα στο Liston Gastrotheque.

Στο Liston Gastrotheque, φτιάχνουμε ένα κερκυραϊκό πρωινό με γιαούρτι, μέλι και αυγό. Το εμπλουτίζουμε με κερκυραϊκή γραβιέρα, νούμπουλο και συκομαΐδα, προϊόντα ιδιαίτερα, απολαυστικά και gourmet, ειδικά αν συνδυαστούν μεταξύ τους. Μαζί, λίγες μάντολες, τοπικό γλύκισμα από αμύγδαλα.

Το γιαούρτι το σερβίρουμε με μέλι ή με κουμκουάτ, εσπεριδοειδές που καλλιεργείται στην Κέρκυρα και παρασκευάζει μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, λικέρ, γλυκίσματα. Η παχιά και βελούδινη οξύτητα του γιαουρτιού αρχικά συγκρούεται με τη γλύκα του μελιού ή του κουμκουάτ και στη συνέχεια ενώνεται, δημιουργώντας ένα απολαυστικό σε υφή και γεύση μίγμα.

Το αυγό, το σερβίρουμε ούτε βραστό, ούτε τηγανιτό αλλά… στραπατσάδα! Η στραπατσάδα είναι ένα πιάτο αναμεμειγμένου και ψημένου αυγού με φέτα και ντομάτα. Δημοφιλές στα Επτάνησα και σε κάποια άλλα μέρη της Ελλάδας που κυριάρχησαν οι Ενετοί, η στραπατσάδα έχει πάρει το όνομά της από την ιταλική λέξη strapazzare που σημαίνει κόβω σε μικρά κομματάκια, κακομεταχειρίζομαι. Την απλώνουμε σε φρυγανισμένο ψωμί, το οποίο φυσικά, είναι ντόπιο, ζυμωτό και φρέσκο.

Το γιαούρτι, το μέλι, το κουμκουάτ, η στραπατσάδα συνοδεύονται από καφέ μοσχομυριστό. Καφέ που επιλέγουμε από μικρές φάρμες, που ψήνουμε στο κατάστημα και παρασκευάζουμε όπως τον προτιμάτε.

Και αν στην απόλαυση του πρωινού, όπως και κάθε γεύματος, ο τόπος έχει τη δική του αξία, στο Liston Gastrotheque, απολαμβάνετε την αξία της απλότητας και μαζί της πολυτέλειας να παίρνετε πρωινό σε μια πλατεία που στόλισαν με τα μνημειακά τους κτίσματα τρεις πολιτισμοί. Μια πλατεία που είναι τόπος συνάντησης της τοπικής κοινωνίας, must των επισκεπτών, διαχρονική φωτογραφία της κοσμοπολίτικης Κέρκυρας. Μια πράσινη πλατεία, που ήχος της τα καλοκαίρια είναι το τραγούδι των τζιτζικιών και το χειμώνα οι στάλες της βροχής στο φαρδύ πλακόστρωτο που πάντα καλοδέχεται με αγάπη τα βήματα των ανθρώπων και της ιστορίας.

Καλημέρα σας!