Το Ιταλικό όνομα cappuccino, προέρχεται από τη λέξη “cappuccio” δηλαδή την κουκούλα που συνήθιζαν να φορούν οι συμμετέχοντες στο Τάγμα των Καπουτσίνων μοναχών, τον 16ο αιώνα και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επαναφορά του Καθολικισμού στην Ευρώπη. Η όψη λοιπόν του cappucino με το αφρόγαλα στην κορυφή οδήγησε σε αυτόν τον παραλληλισμό με αποτέλεσμα να ονομαστεί έτσι το νέο ρόφημα όταν και δημιουργήθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα

Ο cappuccino λοιπόν είναι ρόφημα με βάση τον espresso και το γάλα. Αποτελούμενο αναλογικά από 1/3 καφέ espresso, 1/3 γάλα και 1/3 αφρόγαλα συνήθως είναι ιδανικός σε μια κρύα μέρα ή για μια πιο γρήγορη ενδεχομένως λύση από τους παγωμένους καφέδες που μας επιτρέπουν να τους απολαμβάνουμε για περισσότερη ώρα.

Βασικό συστατικό ενός καλού cappuccino ειναι το σωστό αφρόγαλα. Δημιουργείται φουσκώνοντας το γάλα στον ατμό και θέλει αρκετή εξάσκηση για φτάσει κανείς στο τέλειο αποτέλεσμα το οποίο θα δώσει ένα αφρλωδες, χωρίς φουσκάλες αφράτο αφρόγαλα.

Αυτό είναι και που οδηγεί στην τεχνική του Latte Art κατά την οποία ο barista “ζωγραφίζει” σχέδια πάνω στο αφρόγαλα, διακοσμόντας έτσι το ρόφημα και τελικά προσφέρει σε εσάς μια ολοκληρωμένη άισθηση ικανοποιώντας εκτός από τον ουρανίσκο και το μάτι.

Εξάλλου για να απολαύσει κανείς τον τέλειο cappuccino ενεργοποιούνται όλες οι αισθήσεις του, εκτός από αυτήν της ακοής οπότε η παρουσίαση του ροφήματος είναι σημαντική! Η όραση εξετάζει το φλιτζάνι, τα χρώματα του καφέ και του γάλακτος. Το άρωμα ξυπνάει την όσφρηση και η γεύση ενισχύεται με την αντίθεση που προκαλείται ανάμεσα στον έντονο καφέ και το γάλα.

Η χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη γεύση κάνει τον cappuccino, να ξεχωρίζει στις προτιμήσεις του κόσμου και γι’αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχουν δαιφορετικά είδη cappuccino που μπορεί να απολαύσει κανείς.

Cappuccino Viennese

Είναι, ο παραδοσιακός ιταλικός cappuccino αλλά με σαντιγί στη θέση του γάλακτος και του αφρού και με την προσθήκη κανέλας στην κορυφή. Ο γνήσιος Βιεννέζικος cappuccino, παρασκευάζεται από 1/3 ζεστή σοκολάτα, 1/3 σαντιγί και γάλα και 1/3 espresso.

Cappuccino Chiaro

Μια παραλλαγή του αυθεντικού cappuccino στην οποία συναντάμε μικρότερη ποσότητα espresso με αποτέλεσμα να είναι πιο ελαφρύς χωρίς όμως να χάνει ιδιαίτερα σε γεύση ή άρωμα.

Cappuccino Scuro

Η αντίθετη παραλλαγή είναι ο cappuccino scuro ο οποίος φτιάχνεται με περισσότερο espresso και σερβίρεται με τον ίδιο τρόπο. Η μεγαλύτερη περιεκτικότητά του σε καφέ έχει ως αποτέλεσμα την πιο έντονη γέυση και το πιο έντονο άρωμα καθιστώντας τον πιο δυνατό και κατά συνέπεια ιδανικό για ένα δυνατό ξύπνημα.

Cappuccino Latte

Ένας cappuccino με περισσότερο αφρόγαλα από το συνηθισμένο – συνήθως σε αναλογία 1/3 με τον καφέ – ο οποίος προτιμάται από όσους αρέσκονται στην γεύση που αφήνει το αφρόγαλα όταν καταναλώνεται. Παραλλαγή αυτού είναι ο Skinny, φτιαγμένος με άπαχο ή 1% λιπαρά γάλα

Latteccino

O Latteccino είναι ακόμα μια παραλλαγή του cappuccino κατά την οποία το γάλα υπερισχύει στις αναλογίες αφήνοντας την χαρακτηριστική του γεύση “σκεπάζοντας” αυτήν του καφέ

Mochaccino

Ιδανικός για τους λάτρεις της σοκολάτας καθώς φτιάχνεται όπως ο cappuccino αλλά σερβίρεται με σοκλατένιο αφρόγαλα το οποίο αν “πετύχει” o barista, τότε εκτοξεύει την απόλαυση στα ύψη!