Με γενέτειρα την Ιταλία, η συνήθεια του aperitivo έχει αγαπηθεί από τους περισσότερους λαούς. Τα τελευταία χρόνια και από τους Έλληνες. Όχι σπάνια πια, στην Ελλάδα πολλοί προτείνουν «πάμε για ένα aperitivo» αντί για το προσφιλές και μαζί πολυφορεμένο «πάμε για έναν καφέ».

Τι είναι το aperitivo;

Ρίζα του είναι η ιταλική λέξη aperire που σημαίνει ανοίγω. Το aperitivo λοιπόν, ανοίγει την όρεξη. Ανοίγει και τη διάθεση. Ανοίγει και την ψυχή. Γιατί το aperitivo είναι μια απόλυτα κοινωνική συνήθεια, μια συνήθεια που προωθεί τη χαλάρωση, την συνεύρεση, τη συζήτηση, την επικοινωνία. Με αφετηρία το 1786 που δημιουργήθηκε στο Τορίνο το πρώτο vermouth από τον ποτοποιό Antonio Benedetto Carpano ως σήμερα, το aperitivo αποτελεί μια αγαπημένη επιλογή όταν η μέρα φτάνει προς το τέλος της.

Το aperitivo έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, είναι συνήθως υπόπικρο αλλά μπορεί να είναι και ένα ποτήρι λευκό κρασί. Πολύ δημοφιλή τα τελευταία χρόνια είναι τα Spritz που φτιάχνονται με αφρώδες κρασί, σόδα και Campari, Aperol ή κάποιο άλλο λικέρ. Εξίσου δημοφιλή ως aperitivi είναι και αρκετά Cocktails.

Στο Liston Gastrotheque, στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας όπου η ιταλική κουλτούρα είναι εμφατικά παρούσα, σερβίρονται εμπνευσμένα aperitivi που μας ταξιδεύουν κερνώντας μας λίγο από τον κοσμοπολιτισμό της αγαπημένης ιταλικής και πλέον παγκόσμιας συνήθειας.

Αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ.

Τότε πίνεται το aperitivo για να μας ανοίξει την όρεξη για το δείπνο ή για να παραμείνουμε σε αυτό, αφού κλασικά συνοδεύεται από μια αλμυρή νοστιμιά. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, με το συνεχές ωράριο και την απαιτητική καθημερινότητα, το aperitivo μετά τη δουλειά καθιερώνεται όλο και περισσότερο ως η πιο ωραία στιγμή της ημέρας. Η ώρα που σερβίρεται, μεταξύ 7 και 9 μ. μ. δεν είναι τυχαία. Είναι η ώρα που οι ρυθμοί πέφτουν και η ανάγκη για επικοινωνία και χαλάρωση είναι σχεδόν ζωτική. Τότε, ένα αγαπημένο aperitivo αποτελεί την ανταμοιβή της ημέρας και την αφορμή για κοινωνική συνεύρεση.

Αλλά και στις διακοπές, το aperitivo είναι το μαγικό συνοδευτικό της πιο μαγικής ώρας, όταν ο ήλιος δύει και ο ουρανός γεμίζει χρώματα κοκκινωπά σαν του Campari και του Aperol, σαν του Negroni και του Americano. Είτε κάτω από τον ουρανό μιας αστικής περιοχής του Βορρά, είτε ενός νησιού της Μεσογείου, το aperitivo  ταιριάζει απόλυτα την ώρα που βάφεται στα χρώματα της Δύσης.

Στην Κέρκυρα.

Στην Κέρκυρα, τα απογεύματα είναι ιδανικά για την απόλαυσή του. Όχι μονάχα επειδή γονιδιακά είναι κατά ένα μέρος Ιταλίδα από τη Βενετία όπου το aperitivo είναι τρόπος ζωής. Αλλά επειδή η Παλιά Πόλη με τα πλακόστρωτά της και ακόμη περισσότερο το Λιστόν, αποτελούν όλες τις εποχές του χρόνου ιδανικό τόπο για χαλάρωση και κοινωνικότητα. Έτσι, είναι πια αρκετά συνηθισμένο στην Κέρκυρα, να βλέπει κανείς παρέες και ζευγάρια αργά το απόγευμα να συναντιούνται για ένα aperitivo, είτε πριν από το φαγητό, είτε απλά για να κλείσουν τη μέρα τους με μια αγαπημένη συνήθεια που αγαπιέται όλο και πιο πολύ σε όλο και περισσότερα μέρη του κόσμου.