Όλα ξεκίνησαν από έναν θάμνο της Αιθιοπίας. Τον Coffea Arabica, του οποίου οι ντόπιοι μασούσαν τους καρπούς ή τους άλεθαν σε σβόλους. Η πρώτη ιστορική αναφορά του καφέ γίνεται περίπου το 900μ.Χ. από τους Μουσουλμάνους. H παρασκευή του, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα άρχισε κάπου μέσα στον 14ο αιώνα.

Στην Ευρώπη πέρασε τον 16ο αιώνα μέσω της Βενετίας που διατηρούσε ισχυρές εμπορικές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο. Αλλά μόνον ως έτοιμο προϊόν, καθώς οι Άραβες απαγόρευαν την εξαγωγή σπόρων. Το πρώτο καφεποτείο άνοιξε στη Βενετία το 1645.

Η συνέχεια είναι η ιστορία μιας υπέροχης διαδρομής που λίγο-πολύ όλοι ξέρουμε. Το πέρασμα στην Αμερική, η καλλιέργεια στη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα, το Μεξικό, την Κολομβία και ύστερα στην Κένυα και την Τανζανία ολοκλήρωσαν τον κύκλο του μεγάλου ταξιδιού του. Σε Δύση και  Ανατολή, η κατανάλωσή του, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, κάθε στιγμή, παντού, καθιέρωσαν τον καφέ ως τον πιο αγαπημένο καρπό και το πιο αγαπημένο ρόφημα στον κόσμο!

Ποικιλία, ποιότητα, specialty.

Τα είδη του καφεόδεντρου που παράγουν τις δυο ποικιλίες καφέ του παγκόσμιου εμπορίου είναι η καφέα Αραμπίκα και η καφέα Ρομπούστα. Από αυτές τις δυο ποικιλίες παρασκευάζεται ο καφές στις διαφορετικές, απολαυστικές εκδοχές του.

Οι φρεσκοψημένοι σπόροι ενός επιλεγμένου Arabica

Στη σύγχρονη εποχή, η παρασκευή του εξελίσσεται διαρκώς, δίνοντας ολοένα πιο εκλεκτές, πιο φίνες, πιο διακριτές γεύσεις. Είμαστε πια στη φάση που η γνώση της γεύσης και του αρώματος του καφέ έχει σκαρφαλώσει στα επίπεδα της οινογνωσίας και της υψηλής αρωματοποιίας. 

Οι specialty coffees είναι τώρα οι πρωταγωνιστές.

Και ποιοι είναι οι specialty coffees; Είναι οι καφέδες από υψηλής ποιότητας πράσινους κόκκους που ψήνονται με τέχνη προκειμένου να εξάγουν το καλύτερο δυνατό άρωμα. Η περιοχή που βρίσκεται η φυτεία, η ποικιλία του καφέ –μονοποικιλιακός ή μίγμα- και η φροντίδα του φυτού σε κάθε στάδιο της καλλιέργειας είναι σημαντικοί παράγοντες για τον προσδιορισμό των πράσινων κόκκων του ως specialty. Ακολουθεί το ψήσιμο. Ποιο ψηστήρι θα επιτύχει να διατηρήσει τον καφέ ως specialty; Και πόσο γρήγορα θα συνεχιστεί η διαδικασία της παρασκευής; Μόνον όταν πολύ σύντομα μετά το ψήσιμο, περάσει ο καφές στο επόμενο στάδιο της παρασκευής, συνεχίζει να είναι specialty. Το σωστό άλεσμα, η σωστή αναλογία και θερμοκρασία του νερού και τελικά το φλιτζάνι που σερβίρεται ο καφές αποτελούν την κατακλείδα της υψηλής αυτής κατηγορίας καφέ.

Ο Καφές στο Liston Gastrotheque

Στο Liston Gastrotheque, η ιστορία του καρπού που ξεκίνησε από την Αιθιοπία για να κάνει αέναα το γύρο του κόσμου, υπάρχει σε κάθε φλιτζάνι που σερβίρουμε.

Cappuccino at Liston Gastrotheque
Cappuccino at Liston Gatrotheque

Χρησιμοποιούμε καρπούς Arabica, από επιλεγμένες φάρμες. Το ψήσιμο γίνεται ώστε να διατηρηθεί το άρωμα ατόφιο. Πολύ σύντομα αλέθουμε τους καρπούς και προχωράμε στην παρασκευή του specialty καφέ που σερβίρουμε σε κάθε σας παραγγελία στο σωστό φλιτζάνι. Γιατί το φλιτζάνι είναι και αυτό, συστατικό ενός specialty coffee. Κάθε καφές στο Liston Gastrotheque φτιάχνεται με αγάπη για την ιστορία του αγαπημένου ροφήματος, όπως για κάθε ιστορία που φτάνει στον ουρανίσκο μας.

Γιατί τελικά, είμαστε η ιστορία μας.