Περισσότερο από ένα ποτήρι καλό κρασί.

Από τις δοκιμές των περίφημων γαλλικών κρασιών που πραγματοποιούνται με τη συνδρομή των ανάλογων γαλλικών τυριών ως το ταίριασμα της ταπεινής ρετσίνας με το τηγανητό ψάρι, ο συνδυασμός του σωστού κρασιού με το σωστό φαγητό, αποτελεί τέχνη.

Αναμφισβήτητα, καθένας μπορεί να συνδυάσει και να γευτεί ό, τι θέλει! Αν κάποιος προτιμά να συνοδεύει το burger του με ένα Chablis, και το απολαμβάνει, πολύ καλά κάνει, παρόλο που ένας οδηγός οινογνωσίας και γευσιγνωσίας δε θα πρότεινε ποτέ τον συνδυασμό του burger με το Chablis.

Χωρίς να υπάρχουν γραπτοί και άγραφοι νόμοι για το wine pairing, υπάρχουν ωστόσο κανόνες που ανεξάρτητα από τα προσωπικά γούστα, απογειώνουν την απόλαυση.

Ζούμε στην εποχή που η γαστρονομία αποτελεί σημαντική πτυχή της ζωής μας. Τη διαβάζουμε, την παρακολουθούμε, την ‘ψάχνουμε’, την απολαμβάνουμε. Στην ίδια εποχή, η απόλαυση του κρασιού αποτελεί μια παράλληλη, εξίσου σημαντική πτυχή. Η αλήθεια είναι πως η γαστρονομία και το κρασί συνυπάρχουν ως θεμελιακά και άρρηκτα συνδεδεμένα στοιχεία της σύγχρονης ευζωίας.

Μερικοί συνδυασμοί (από τους αμέτρητους!)

Κάθε γουλιά κρασί ανυψώνεται  με κάθε μπουκιά ταιριαστού φαγητού και κάθε μπουκιά φαγητού γίνεται πιο απολαυστική με κάθε γουλιά ταιριαστού κρασιού. Ο γνωστός γενικός κανόνας ότι το λευκό κρασί συνδυάζεται με τα ψαρικά και το κοτόπουλο και το κόκκινο κρασί με το κόκκινο κρέας φυσικά ισχύει αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Σε ένα επιτυχημένο wine pairing, ρόλο παίζουν περισσότεροι παράγοντες όπως το αμπέλι, η φροντίδα του, η γεωγραφική του προέλευση αλλά και ο τρόπος μαγειρέματος και τα διάφορα είδη του φαγητού.

Η ποικιλία Pinot Noir για παράδειγμα, που έχει ελαφρύ σώμα και βαθιά γεύση ταιριάζει πολύ με τις γεύσεις της γης όπως τα μανιτάρια και οι τρούφες. Το λευκό μεταξωτό Chardonnay συνδυάζεται ιδανικά με λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός ή θαλασσινά μαγειρεμένα με παχιά σάλτσα. Η ποικιλία Cabernet και Bordeaux πάει θαυμάσια με το μοσχαρίσιο φιλέτο και τα αρνίσια παϊδάκια ενώ το Sauvignon blanc με τα όστρακα αλλά και το κοτόπουλο. Ένα ιταλικό Chianti απογειώνει τα ζυμαρικά με ραγού και το Pinot Grigio ένα πιάτο ελαφρών θαλασσινών.

Το κρασί στο Liston Gastrotheque.

Η Ελλάδα, τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει επιδείξει μια ταχύτατη εξέλιξη στην οινοπαραγωγή. Εξαιρετικά κρασιά, από μοναδικές ποικιλίες ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, συνοδεύουν την μεσογειακή και όχι μόνο, κουζίνα επάξια και υπερήφανα. Αρκετά από αυτά κερδίζουν βραβεία σε διαγωνισμούς εκτός συνόρων ενώ η διαρκής βελτίωση του ελληνικού αμπελώνα συνεχίζεται σταθερά και ανοδικά.

Στο Liston Gastrotheque είναι ένα μέρος που η γαστρονομία και η οινοθήκη αποτελούν σημαντικά συστατικά. Επιλέγουμε προσεκτικά τα κρασιά που προσφέρουμε και προτείνουμε πάντα το σωστό κρασί για κάθε πιάτο και αντίστροφα.

Στο εμβληματικό Λιστόν της  Κέρκυρας που επηρεάστηκε όσο κανένα άλλο ελληνικό μέρος από την Ευρώπη και στο κτήριο που κατασκευάστηκε από τους Γάλλους του Ναπολέοντα, δε θα μπορούσε άλλωστε το κρασί να μην αποτελεί σημείο αναφοράς, όπως και τα συνοδευτικά του.

Για εμάς, στο Liston Gastrotheque η απόλαυση του κρασιού χωρά σε ένα κάδρο με το βενετικό Φρούριο απέναντι, τα βρετανικά Ανάκτορα στο πλάι, και τις εκλεκτές γεύσεις της κουζίνας μας να έρχονται στο τραπέζι με κάθε κρυστάλλινο ποτήρι. Γιατί η ζωή είναι όμορφη για τις μικρές χαρές της, ειδικά όταν αυτές συνδυάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.