Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να συνοδεύσει κανείς το γεύμα ή το δείπνο του από ένα ποτήρι καλό κρασί. Είτε πρόκειται για φιλικό τραπέζι, είτε για ρομαντικό δείπνο, είτε για γεύμα εργασίας, ένα ποτήρι κρασί πάντα βοηθάει τα πράγματα να κυλούν πιο ευχάριστα αλλά και μερικές φορές αναδεικνύει ακόμα περισότερο τις γεύσεις του πιάτου.

Το μεγάλο ερώτημα πολλών όμως είναι “Τι κρασί ταιριάζει με το πιάτο που επέλεξα;”

Παρακάτω λοιπόν ακολουθούν μερικές συμβουλές ώστε να επιλέγετε πάντα το κατάλληλο κρασί για να συνοδεύσετε το πιάτο σας. Σε γενικές γραμμές είναι γνωστό πως το λευκό κρασί ταιριάζει καλύτερα με λευκό κρέας, ενώ το ερυθρό με κόκκινο. Ας δούμε όμως λίγο
λεπτομερέστερα τα μυστικά του κρασιού.

Ο βασικός στόχος στο wine pairing είναι να επιτευχθεί ένα αρμονικό αποτέλεσμα. ΝΑ ταιριάζουν δηλαδή μεταξύ τους τα στοιχεία του φαγητού με κάποια από αυτά του κρασιού ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται ευχάριστα δημιουργώντας παράλληλα και ευχάριστες “συγκρούσεις”

Aperitifs

Ξεκινάμε με τα κρασιά τα οποία είτε πίνονται μόνα τους είτε είναι ιδανικά για να ξεκινήσει κανείς τη βραδιά του, τα λεγόμενα και aperitifs. Οι επιλογές μας σε αυτήν την περίπτωση συνήθως περιέχουν ισορροπημένα και όχι έντονα γευστικά κρασιά τα οποία συνήθως είναι ελαφριά σε αλκοόλ και πολλές φορές ακόμη και αρωματικά. Ένα ποτήρι Μοσχοφίλερο ή Pinot Grigio από λευκά και ένα ποτήρι καλό κόκκινο Αγιωργίτικο ή Merlot φαντάζουν ιδανικές επιλογές για να ξεκινήσει κανείς!

Τυριά

Στην περίπτωση που συνοδεύουμε το κρασί μας με μια ποικιλία κίτρινων τυριών, επιλέγουμε κόκκινα μεστά κρασιά όπως ένα καλό Merlot, ένα Syrah ή ένα Αγιωργίτικο, ενώ τα μαλακά τυριά τα συνοδεύουμε με ένα ποτήρι καλό λευκό ή ροζέ κρασί. Αρκετοί είναι ωστόσο εκείνοι που επιλέγουν κάποιο ελαφρύ κόκκινο.

Αλλαντικά

Όταν αποφασίσουμε να απολαύσουμε αλλαντικά, επιλέγουμε ελαφριά κόκκινα, μέτριου σώματος, όπως ένα Merlot, ένα Syrah ή Cabernet, ένα Ξινόμαυρο, ή ακόμα και ένα Αγιωργίτικο μεσαίας κατηγορίας.

Λαχανικά

Με τα πράσινα λαχανικά ταιριάζουν λευκά κρασιά με μέτριο σώμα και καλή οξύτητα όπως Ρομπόλα ή Ασύρτικο, ενώ με τα λαχανικά της γης όπως τα μανιτάρια επιλέγουμε λευκά κρασιά με πλούσιο σώμα ή κόκκινα φρουτώδη.

Πουλερικά

Με ένα περιποιημένο φιλέτο κοτόπουλο ή γαλοπύλας για παράδειγμα είναι ιδανικά τα μαλακά λευκά κρασιά όπως ένα Chardonnay ή ελαφριά κόκκινα όπως ένα Merlot ή Αγιωργίτικο.

Χοιρινό

Πολλοί το προτιμούν και αυτό που ταιριάζει ιδανικά είναι ένα γεμάτο”Αγιωργίτικο, ένα Cabernet Sauvignon ή μία ξηρή Μαυροδάφνη.

Κόκκινο κρέας

Ιδανικά συνδυάζουμε με δυνατά, κόκκινα κρασιά όπως τα Cabernet, Merlot, ή Ξινόμαυρο.

Επιδόρπια

Τα κρεμώδη γλυκά που περιέχουν φρούτα συνδυάζονται συνήθως με γλυκά αφρώδη κρασιά όπως ένα Moscato d’ Asti, ή με όχι έντονα λευκά κρασιά. Όσο για τους λάτρεις της σοκολάτας σοκολάτες, συνδυάζονται ιδανικά με γλυκά, κόκκινα κρασιά όπως μία καλή Μαυροδάφνη.

Tip: Οι σαμπάνιες ποτέ δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζονται με γλυκά.