Σαν παιδί της πόλης της Κέρκυρας έχω πραγματοποιήσει και εγώ, όπως οι περισσότεροι Κερκυραίοι αμέτρητους περιπάτους στο Λιστόν, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Έλληνες και ξένους τουρίστες αλλά και για τους ντόπιους κατοίκους. Λίγα μόλις μέτρα από το βόρειο μέρος της πλατείας Σπιανάδας ή Πλατείας Γεωργίου Α’ (ή όπως απλά αρέσει στους περισσότερους Κερκυραίους να την αποκαλούμε «Κάτω Πλατεία») απλώνεται σα χαλί το Λιστόν.

Το Λιστόν είναι ενας φαρδύς και ίσιος πεζόδρομος όπως προδίδει και το ονομά του, σύμφωνα με μια από τις εκδοχές που έχουν επικρατήσει. Το όνομα του, το Λιστόν κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος από που πραγματικά το πήρε, γιαυτό το λόγο θα αναφέρω τις δύο επικρατέστερες ή αν θέλετε αυτές που έχω κρατήσει εγω ως τέτοιες. Αρκετοί υποστηρίζουν πως προέρχεται από το βενετσιάνικο «lista», που σήμαινε αυτό που ακριβώς είναι και ανέφερα παραπάνω , δηλαδή ενας «φαρδύς και ίσιος δρόμος για περίπατο»

Από την άλλη, πολλοί πιστεύουν ότι το όνομα προήλθε από το γεγονός πως κατά την περίοδο που ακόμα στο νησί οι κάτοικοι διατηρούσαν τους τίτλους ευγενείας τους (πριν την ένωση με την υπολοιπη Ελλάδα, το 1864), υπήρχε μια Λίστα ή κατάλογος ή βιβλίο στην αρχή του Λιστόν, με τα ονόματα των οικογενειών που είχαν το δικαίωμα να απολαύσουν τον περίπατό τους εκεί, τη στιγμή που ο απλός λαός, το πόπολο οπως λεγόντουσαν, τους παρακολουθούσε απο μακριά. Κατά συνέπεια η περιοχή ονομάστηκε Λιστόν λόγω αυτής της λίστας.

Περισσότερα στο Corfu Diary