Ιστορία του Λιστόν

Πάνω από δυο αιώνες έχουν περάσει από τότε που οι Γάλλοι έχτισαν το Λιστόν και η κληρονομιά που άφησαν πίσω τους είναι πολύ σημαντική για την πόλη της Κέρκυρας. Αρκετοί υποστηρίζουν πως το όνομά του προέρχεται από το βενετσιάνικο «lista», που σήμαινε ενας «φαρδύς και ίσιος δρόμος για περίπατο» καθώς αυτό ακριβώς ήταν κάποτε το Λιστόν. Το ιδανικό σημείο στην πόλη της Κέρκυρας για να απολαύσει κανείς τον περίπατό του μια ηλιόλουστη και φωτεινή ημέρα!

Βέβαια δεν είχαν όλοι αυτό το προνόμιο καθώς κατά την περίοδο που ακόμα στο νησί οι κάτοικοι διατηρούσαν τους τίτλους ευγενείας τους – πρίν το 1864 και την ένωση με την Ελλάδα – υπήρχε μια Λίστα ή Βιβλίο στην αρχή του Λιστόν, με τα ονόματα των οικογενειών που είχαν το διακαίωμα να χρησιμοποιήσουν την περιοχή για αναψυχή. Αυτή είναι και μια δεύτερη εκδοχή της ονοματοδωσίας του Λιστόν.

Η αλήθεια χάνεται μέσα στους αιώνες, όμως αυτό που μένει αναλοίωτο είναι η επιβλητικη παρουσία του Λιστόν που δεσπόζει 200 και πλέον χρόνια στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας και υποδέχεται καθημερινά χιλιάδες ντόπιους αλλά και τουρίστες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Συνδέοντας την Σπιανάδα με τα Ανάκτορα, όντας σχεδιασμένο και χτισμένο κατά τη διάρκεια της Γαλλικής κυριαρχίας την περίοδο 1807-1814, σύμφωνα με τα Γαλλικά αρχιτεκτονικά πρότυπα της εποχής, καταφέρνει να συνδυάσει τα Βενετσιάνικα φανάρια που υπήρχαν στο νησί από την εποχή της Βενετσιάνικης κυριαρχίας και τις Αγγλικές παρεμβάσεις με τα βόλτα, σε ένα μοναδικά όμορφο σκηνικό που συνδέει τρεις διαφορετικούς πολιτισμούς δημιουργώντας ένα ιδανικό σημείο για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα την βόλτα μας και τον καφέ μας!

Σχεδόν κάθε μέρα και μια νέα συγκίνιση για τους παρευρισκόμενους στο Λιστόν καθώς ειδικά κατα τη διάρκεια του Πάσχα με την περιφορά των επιταφίων και την πρώτη Ανάσταση, αλλά και το καλοκαίρι, μια σειρά δρωμένων και εκδηλώσεων κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του κόσμου για το Λιστόν καθιστώντας τον συνδυασμό ιστορίας, πολιτισμού, παράδοσης και μοντέρνας ζωής, πραγματικά απίστευτο!