Η δική σας γωνιά στην πόλη της Κέρκυρας

Η πόλη της Κέρκυρας με σημείο αναφοράς τη Σπιανάδα και το Λιστόν προσφέρεται για μαγευτικες βόλτες στα γραφικά σοκάκια (ή καντούνια) με την χαρακτηριστικη αρχιτεκτονική προσέγγιση των Γάλλων και των Βενετών να διαμορφώνει μια εικόνα η οποία μένει μέχρι σήμερα αναλοίωτη να θυμίζει στους παρευρισκόμενους το πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της.

Φυσικά η Σπιανάδα δεν ξεφεύγει από το κανένος επισκέπτη ή ντόπιου καθώς αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πλατεία της Ευρώπης και μεγαλύτερη των Βαλκανίων. Δίπλα ακριβώς από το Λιστόν με μοναδική ομορφιά και μια καταπληκτική ατμόσφαιρα η οποία προκαλεί τον κάθε επισκέπτη να περάσει περισσότερες από μια φορές για να απολαύσει την ομορφιά της με έναν περίπατο. Μάλιστα στην Σπιανάδα, αρκετά συχνά λαμβάνουν χώρα διάφορα πολιτιστικά δρώμενα όπως συναυλίες, καλλιτεχνικές επιδείξεις, εκθέσεις βιβλίων κλπ…

Από την άλλη πλευρά του Λιστόν και όχι περισσότερο από 200 μέτρα μακριά βρίσκεται ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα. Ο Πολιούχος Άγιος του νησιού της Κέρκυρας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των ντόπιων αλλά και στην ιστορία της Κέρκυρας καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που το έχει σώσει από συμφορές. Μια πινελιά στο πανέμορφο κάδρο της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, ο ναός χτίστηκε το 1589 και φιλοξενεί το σκήνωμα του Αγίου το οποίο διατίθεται για προσκύνημα, ενώ το καμπαναριό του διακρίνεται σχεδόν από κάθε σημείο της πόλης! Η κατανυκτική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του σε συνδυασμό με την μοναδική συλλογή από θησαυρούς τέχνης δημιουργούν στον επισκέπτη ένα μοναδικό αίσθημα.

Απολαμβάνονντας κανείς τον καφέ του ή το ποτό του στο Λιστόν έχει την τύχη να στέκεται ακριβώς απέναντι από το επιβλητικό Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας. Χτισμένο σε ένα ιστορικό εύρος 15 ολόκληρων αιώνων και αφού χρησιμοποιήθηκε για πολλούς αιώνες ως η Πόλη της Κέρκυρας, κατά τη διάρκεια της Ενετικής κυριαρχίας, οχυρώθηκε και μετατράπηκε στη βασική αμυντική γραμμή του νησιού.

Σήμερα πλέον στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο της Κέρκυρας, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, τη Βυζαντινή Συλλογή της Κέρκυρας και πραγματικά αξίζει να το επισκεφτεί κανείς τόσο για να επισκεφτεί τους παραπάνω χώρους, όσο και για να νιώσει την μοναδική ατμόσφαιρα που μεταδίδει. Το ωραιότερο σημείο του Παλαιού Φρουρίου ίσως είναι στην κορυφή του όπου για επισκέπτες και ντόπιους αποτελεί πρόκληση να ανέβουν, αλλά από τη στιγμή που φτάνουν εκεί ανταμοίβονται ολοκληρωτικά από την απερίγραπτα μοναδική θέα!

Επίσης στο τέλος του Λιστόν βρίσκεται το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας και η Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας τα οποία μπορεί να επισκεφτεί κανείς προκειμένου να γνωρίσει στο μεν μουσείο, την ασιατική κουλτούρα με εκθέματα από κάθε γωνιά της Ασίας, στην δε Πινακοθήκη, μοναδικά έργα καταξιωμένων Κερκυραίων και μη ζωγράφων, σε ένα μαγικό ταξίδι στην τέχνη και την κουλτούρα του νησιού.