Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας διαθέτει μια ιδιαιτερότητα και αυτή έγκειται στο γεγονός ότι από το 1928, έτος ίδρυσής του, ως σήμερα αποτελεί το μοναδικό Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Ελλάδα, που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη και τις αρχαιότητες της Ασίας.

Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας στεγάζεται στα Ανάκτορα Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας. Τα Ανάκτορα αποτελούν το σημαντικότερο κτίσμα της περιόδου της Αγγλοκρατίας (1815-1864) στα Επτάνησα και ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

Ιδρύθηκε το 1928, ως Μουσείο Σινοϊαπωνικής Τέχνης, με αφορμή τη δωρεά της σινοϊαπωνικής συλλογής του Γρηγορίου Μάνου. Έκτοτε, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης λειτούργησε σαν πόλος έλξης, προσελκύοντας και πολλές άλλες δωρεές, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνει περίπου 15.000 αντικείμενα ασιατικής τέχνης από ιδιωτικές συλλογές και δωρεές μεμονωμένων αντικειμένων. Ιδιαίτερα η δωρεά Χατζηβασιλείου το 1973 με την προσθήκη 400 έργων από την Ινδία, το Πακιστάν, το Θιβέτ, το Σιάμ και την Νοτιανατολική Ασία, άλλαξε τον αυστηρά σινοϊαπωνικό χαρακτήρα του Μουσείου και οδήγησε στη μετονομασία του σε Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Το 1980 ο συλλέκτης Χαρίλαος Χιωτάκης, δώρισε στο Μουσείο 400 κινέζικες πορσελάνες εξαγωγής.

Η κινέζικη συλλογή του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης περιλαμβάνει περίπου 3.500 αντικείμενα. Πρόκειται για έργα κεραμικής, πορσελάνες, ορειχάλκινα έργα, γλυπτά, περίκλειστα σμάλτα, αντικείμενα από λάκα και ελεφαντόδοντο, μικροτεχνία, ενδύματα, κοσμήματα και νομίσματα. Ένα τμήμα της κινεζικής συλλογής του Μουσείου εκτίθεται στην ανατολική πτέρυγα του πρώτου ορόφου.

Η Συλλογή Ιαπωνικής Τέχνης του Μουσείου περιλαμβάνει 6.500 αντικείμενα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα έργων από την ιαπωνική προϊστορία (13.400π.Χ.) μέχρι και τον 19ο αιώνα. Περιλαμβάνει μία πλειάδα εξαιρετικών έργων κεραμικής, υφασμάτων, μικροτεχνίας, και κυρίως έργων ζωγραφικής και χαρακτικής Ukiyo-e. Η νέα μόνιμη έκθεση Ιαπωνικής Τέχνης στο δεύτερο όροφο περιλαμβάνει αντικείμενα της πρώιμης και ύστερης ιαπωνικής κεραμικής, θρησκευτικά ειδώλια, εξοπλισμό των Σαμουράι καθώς και έργα τέχνης της καθημερινής ζωής.

H Συλλογή της τέχνη της ΝΑ Ασίας, περιλαμβάνει έργα που προέρχεται από την Ινδία, την Γκαντάρα, το Σιάμ, την Καμπότζη, το Νεπάλ και το Θιβέτ. Τα εκθέματα είναι θρησκευτικά ειδώλια από λίθο, ορείχαλκο, επιχρυσωμένο ορείχαλκο με πολύτιμους λίθους και ξύλο αλλά και ζωγραφισμένα τελετουργικά λάβαρα. Ανιχνεύεται η γένεση του Ινδουισμού, του Τζαϊνισμού και του Βουδδισμού στην Ινδία και η μετέπειτα εξάπλωση του Βουδδισμού στις γύρω περιοχές.

Επιπλέον εξετάζεται η επίδραση της ελληνιστικής τέχνης στη διαμόρφωση της πρώιμης βουδδιστικής εικονογραφίας και πλαστικής. Η τέχνη της ΝΑ Ασίας παρουσιάζεται στη δυτική πτέρυγα του πρώτου ορόφου του Μουσείου.

Η Συλλογή του Μουσείου εμπλουτίστηκε το 2011 με αντικείμενα τέχνης της Κεντρικής Ασίας του 19ου αιώνα από τη συλλογή Ιάσονα Ντέιτον–Σαρτζετάκη και Γιάννη Σαρτζετάκη. Η Συλλογή περιλαμβάνει 400 αντικείμενα τέχνης από την κεντρική Ασία και την Ινδία, μεταξύ των οποίων μοναδικά χαλιά των νομάδων Μπαλούχ και Τουρκομάνων, μεταξωτά ενδύματα ikat από το Ουζμπεκιστάν, καθώς και κοσμήματα από χρυσό, άργυρο και πολύτιμους λίθους από τη Σαμαρκάνδη και τη Μπουχάρα.
Πλούσια είναι τέλος η δραστηριότητα του μουσείου όσον αφορά τις περιοδικές εκθέσεις του καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπου αποτελούν πόλο έλξης πληθώρας επισκεπτών.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας για την πολύτιμη βοήθειά τους στη συγγραφή των κειμένων και τη διάθεση των φωτογραφιών

Πηγή