Στην Κέρκυρα λένε, δεν υπάρχει οικογένεια που να μην ασχολείται με τη μουσική! Δεν υπάρχει σπίτι που τουλάχιστον ένας να μη συμμετέχει σε κάποια από τις Κερκυραϊκές Φιλαρμονικές ή σε κάποιο παραδοσιακό συγκρότημα παίζοντας τουλάχιστον ένα μουσικό όργανο ή να τραγουδά σε κάποια χορωδία! Αξίζει να αναφερθούν πέρα από τις Κερκυραϊκές Φιλαρμονικές: η συμφωνική ορχήστρα της Κέρκυρας, τα ωδεία της, τα κάθε λογιών συγκροτήματα που δημιουργούν παρέες Κερκυραίων ή φοιτητών, οι ομάδες του μουσικού τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου και φυσικά οι κανταδόροι.

Η μουσική για μένα είναι ένας τρόπος να ξεφύγει κάποιος χαλαρώνοντας, να ανεβάσει την ψυχολογία του, να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του και να διασκεδάσει.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σε κάθε στιγμή της ζωής μας, μας συντροφεύει. Από την κλασσική μουσική που συστήνουν οι γιατροί στις εγκυμονούσες γυναίκες και το τραγουδάκι γενεθλίων που έχουμε όλοι τραγουδήσει από μικρά παιδιά, μέχρι τα τραγούδια γάμου ή ακόμα και αυτά σε περιπτώσεις χωρισμού ή και κηδειών! Αυτή η τέχνη είναι κάθε μέρα παντού στη ζωή μας (κι όσο γράφω, ακούω ταυτόχρονα μάρτσιες παιγμένες από τις Κερκυραϊκές Φιλαρμονικές!), στο αυτοκίνητό μας πηγαίνοντας στη δουλειά, στον εργασιακό μας χώρο, στα καταστήματα που ψωνίζουμε και στις τηλεοράσεις μας όταν καθόμαστε μπροστά από αυτές να χαλαρώσουμε.

Στην Κέρκυρα θα τη συναντήσουμε επιπλέον, στους δρόμους, στις πλατείες και στα καντούνια κάνοντας τις περατζάδες μας και μάλιστα ζωντανά! Επίσης θα τη νιώσουμε στην ομιλία των ντόπιων. Να σημειωθεί ότι η μουσική γενικά δημιουργεί πολιτισμό και παιδεία διότι ανεβάζει το μορφωτικό επίπεδο του τόπου και τον κάνει ξεχωριστό με την Κέρκυρα να οφείλει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πολιτισμού της στις Κερκυραϊκές Φιλαρμονικές.

Οι Κερκυραϊκές Φιλαρμονικές ορχήστρες λοιπόν ή αλλιώς «μπάντες» οι οποίες είναι κι η αδυναμία μου λόγω του ότι συμμετέχω από μικρή σε μία από αυτές και τη νιώθω σαν δεύτερο σπίτι μου έχοντας περάσει πάρα πολλές όμορφες και δημιουργικές στιγμές εκεί τόσα χρόνια, είναι το πολιτιστικό στολίδι του νησιού! Ένα τόσο μικρό σε έκταση νησί δε θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι έχει 17 φιλαρμονικές! Οι 3 είναι μέσα στην πόλη και είναι βάσει αρχαιότερης οι: Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (ή κοινώς «Παλαιά»), η Μάντζαρος και η Καποδίστριας. Η Παλαιά η οποία όπως αφήνει και το όνομά της να εννοηθεί είναι η πρώτη φιλαρμονική του νησιού και η αρχαιότερη στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1840 εκφράζοντας το αναγεννημένο ελληνικό έθνος και είχε σκοπό να δημιουργήσει μια καλλιεργημένη μουσική κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι με τη διδασκαλία της συνδέθηκαν μερικοί από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες.

Το ξακουστό κομμάτι «Amleto» ή «Αμλέτος» σύμφωνα με τους ντόπιους, που συγκινεί κάθε Κερκυραίο και επισκέπτη στην πρωινή λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, το Μ.Σάββατο, είναι το πιο χαρακτηριστικό της. Κερκυραίοι και μη αυτό το πρωινό κατευθύνονται στη Σπιανάδα για να συνοδεύσουν τον Άγιο και να νιώσουν αυτό το ρίγος και το πένθος της Εβδομάδας των Παθών και να προετοιμαστούν για την πρώτη Ανάσταση που θα ακολουθήσει και τόσο ξεχωριστά γιορτάζεται στο νησί. Κι επειδή το Πάσχα και οι εικόνες που μου δημιουργεί, είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, θα το σταματήσω εδώ!

Δείτε το βίντεο του κ. Σπύρου Μαργαρίτη και απολαύστε τη μπάντα επίδειξης κρουστών της Φιλαρμονικής Ένωσης Καποδίστρια το Μεγάλο Σάββατο, μετά την Ανάσταση

Άλλες Κερκυραϊκές Φιλαρμονικές διασκορπισμένες σε όλο το νησί είναι οι: Γαστουρίου («Ομόνοια»), Σκριπερού, Λευκιμμαίων, Κοντοκαλίου, Κορακιάνας («Σπύρος Σαμάρας»), Σιναράδων, Αγίου Μαθιά («Λορέντζος Μαβίλλης»), Λιαπάδων, Κυνωπιαστών, Λακώνων και οι δημοτικές του βορρά: Καρουσάδων, Αυλιωτών και Θιναλίων. Όλες αυτές, συμμετέχουν στις λιτανείες, στις παρελάσεις και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις των περιοχών που εκτείνονται γύρω από αυτές. Επιπλέον, οι Κερκυραϊκές Φιλαρμονικές, συχνά πυκνά, διοργανώνουν συναυλίες και παραστάσεις και συμμετέχουν σε φεστιβάλ εντός κι εκτός του νησιού, προωθώντας έτσι την παράδοση πρώτα των χωριών τους και έπειτα του νησιού γενικότερα καθώς επίσης και το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό τους επίπεδο.

Μεγάλη μέρα για το νησί όπου συνήθως γίνεται συνάντηση όλων των φιλαρμονικών του νησιού, είναι αυτή της Κυριακής των Βαΐων όπου η πόλη γεμίζει χρώματα και ήχους. Η κάθε μπάντα έχει τη δική της ξεχωριστή στολή συνήθως διαφορετικό σχέδιο και χρώμα όπως επίσης και ξεχωριστή «φούντα» επάνω στο κράνος και συρίτια. Την ημέρα της 21ης Μαίου όπου το νησί γιορτάζει την ένωση του με την υπόλοιπη Ελλάδα και γίνεται παρέλαση στο κέντρο, οι φιλαρμονικές σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ξεκινάνε να φοράνε τις καλοκαιρινές στολές τους με πιο ανάλαφρο ύφασμα και συνήθως άσπρο χρώμα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν και οι Κερκυραϊκές Φιλαρμονικές αποτελούν αφιλοκερδείς εταιρείες που διδάσκουν θεωρία της μουσικής, σολφέζ και όποιο όργανο θελήσει ο καθένας να μάθει. Σε κάθε φιλαρμονική λειτουργούν πολλά υποσύνολα, όπως π.χ. κρουστών, πνευστών, χάλκινων κτλ. και οι λεγόμενες «μπαντίνες» δηλαδή σύνολα τα οποία αποτελούν μόνο μικρά παιδιά! Σε αυτό το σημείο θέλω να προσθέσω επίσης ότι πολλοί ερασιτέχνες μουσικοί έγιναν επαγγελματίες και το χόμπυ αυτό έγινε το μέλλον τους.

Επιπλέον όπως αυτές οι Κερκυραϊκές Φιλαρμονικές προωθούν το νησί εντός κι εκτός χώρας, έτσι και φιλαρμονικές από το εξωτερικό και την ενδοχώρα φιλοξενούνται στο νησί – ως κοιτίδα πολιτισμού που είναι άλλωστε – κι έτσι, καλλιτέχνες και μη, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς και μελωδίες καθώς επίσης να αυξήσουν τη μουσική τους παιδεία και να ακούσουν κάτι ξεχωριστό. Τελειώνοντας να πω ότι η μουσική και ειδικότερα οι φιλαρμονικές για τους καλλιτέχνες Κερκυραίους, είναι τρόπος ζωής γιατί εκεί περνούν πολλές ώρες από τον ελεύθερό τους χρόνο μαθαίνοντας. Επίσης να τονίσω ότι σε όλες τις γιορτές και εκδηλώσεις του νησιού είναι παρόντες να ψυχαγωγήσουν τον κόσμο και να επιδείξουν τα όσα προβάρουν.

Το μόνο που μπορώ να συμπεράνω είναι ότι η Κέρκυρα αποτελεί πρότυπο μουσικής καλλιέργειας κι ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα γιατί υπάρχει μεράκι, μουσική παιδεία, παράδοση και κυρίως αγάπη γι’ αυτές τις Εταιρείες οι οποίες λειτουργούν αφιλοκερδώς και αποτελούν λόγο επίσκεψης πολλών τουριστών και άλλων καλλιτεχνών.

Πηγή: corfudiary.com