Η ικανότητα του να συνδυάζεις πράγματα που ταιριάζουν μεταξύ τους και μαζί να δίνουν ένα νέο αποτέλεσμα, είναι περίπου τέχνη! 

Τα τελευταία χρόνια, το τρίτο κύμα του καφέ, αυτό δηλαδή που αφαίρεσε από τον καφέ το χαρακτηριστικό του ροφήματος που απλά μας ξυπνάει και τον έκανε μια αισθησιακή απόλαυση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προέλευσης, ψησίματος, φρεσκάδας κ.α., έφερε στη ζωή μας την έννοια coffee pairing.  

Οι συνδυασμοί του καφέ είναι σήμερα μια πτυχή της γαστρονομίας που αφορά όλους μας. Απευθύνεται στον σύγχρονο, καθημερινό άνθρωπο που αγαπά τις μικρές απολαύσεις, τις αναζητά και ανταμείβει τον εαυτό του με αυτές. Τι θα ήταν άλλωστε η καθημερινότητα χωρίς αυτές; Και, αλήθεια γιατί η απόλαυση πρέπει να αφορά μόνον εξαιρετικές στιγμές και όχι την κάθε μέρα;  

Ο καφές και η προτιμήσεις.

Όλα ξεκινούν από το άρωμα. Το άρωμα δημιουργεί τη γενική εικόνα. Ακολουθεί η γεύση με την οποία αντιλαμβάνεσαι το γλυκό, το αλμυρό, το πικρό, το οξύ της και τη μεταξύ τους ισορροπία.  

Με κάθε τι που γευόμαστε, δημιουργούμε μια ανάμνηση. Οι συνδυασμοί δημιουργούν τις ωραιότερες! 

Ως σήμερα οι αναμνήσεις του συνδυασμού του καφέ είναι γλυκίσματα, κέικ, κουλουράκια. Και όμως, στη σημερινή εποχή, το τρίτο κύμα του καφέ ανέδειξε καταπληκτικούς συνδυασμούς με αλμυρές γεύσεις. Η καταγωγή, τα αρώματα, η ένταση, το ψήσιμο είναι παράγοντες που υπαγορεύουν διαφορετικούς συνδυασμούς παρότι, είναι θέμα προσωπικού γούστου τι θα επιλέξει κανείς για τον καφέ του.  

Οι γκουρού του καφέ, προτείνουν γεύσεις με βάση το αλεύρι, τη ζάχαρη και την κρέμα για αρμονικούς συνδυασμούς με τον light roasted coffee, που συνήθως έρχεται από τη Ν. Αμερική και τη Τζαμάικα. Επίσης θεωρούν ότι ένας ελαφρά ψημένος καφές συνδυάζεται καλά με φρουτώδεις γεύσεις καθώς και με φρούτα όπως τα βατόμουρα, τα ροδάκινα, τα κεράσια κ.α. Για πιο έντονους συνδυασμούς προτείνουν κρεμώδεις, αλμυρές γεύσεις όπως αυτή του αβοκάντο και του χούμους.   

Με τον medium roasted coffee, που συνήθως φτάνει στο ψηστήρι από την Αφρική, την Κεντρική Αμερική και τη Χαβάη, οι ειδικοί συνδυάζουν αρμονικά  φαγητά με σοκολάτα ενώ για έντονη γεύση προτείνουν σάντουιτς με τόνο και γενικά αλμυρά φαγητά με ένταση.  

Με τον dark roasted coffee που συνήθως έρχεται από τη Σουμάτρα και την Ινδονησία προτείνουν κρεμώδεις σοκολατένιες για ένα αρμονικό πάντρεμα και πικάντικες, αλμυρές γεύσεις όπως των αλλαντικών για ένταση.  

Τα τυριά συνδυάζονται με όλους τους καφέδες, αλλά ο ελαφρά  ψημένος κάνει καλύτερη παρέα με τη Ρικότα, το Brie και το κατσικίσιο. Ο μέτρια ψημένος με την ελβετική Gruyere και το Τσένταρ. Ο σκούρος, καλοψημένος απογειώνεται με ωριμασμένα τυριά όπως το Ροκφόρ και το Camembert.

Στο Liston Gastrotheque.

Στο Liston Gastrotheque γνωρίζουμε καλά την αξία της φρεσκάδας! Γι’ αυτό ψήνουμε τον καφέ στο κατάστημα. Επιλέγουμε ποικιλία Arabica από μικρές φάρμες της Αιθιοπίας, της Ονδούρας και της Βραζιλίας που μας δίνουν εξαιρετικό light προς medium roasted coffee.  

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ψήνουμε τον καφέ μας, σκορπίζοντας το άρωμά του στο ιστορικό Λιστόν, που τον σερβίρουμε μυρωδάτο μετά το απαραίτητο degassing, με όλες του τις ιδιότητες να αναδύονται από κάθε φλιτζάνι!

Βηματίζοντας παράλληλα με τις σύγχρονες τάσεις στις σύγχρονες πόλεις του κόσμου, συνδυάζουμε τον καφέ μας με γεύσεις αλμυρές και γλυκές. Ο καφές και τα συνοδευτικά του στο Liston Gastrotheque, παντρεύονται έτσι, ώστε μαζί να αναδύουν μια μοναδική απόλαυση! Χωρίς να κάνουν άθροισμα, χωρίς να επικαλύπτει το ένα το άλλο, αναδύουν από κοινού τις καλύτερες ιδιότητές τους, δίνοντας ένα μοναδικό pairing!