Η Κέρκυρα και τα Επτάνησα, ένα γεωγραφικό σύνολο με δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ενώθηκε με την Ελλάδα, την 21η Μαΐου 1864. Φέτος γιορτάζουμε τα 157 χρόνια από την Ένωση. Η Ένωση υπογράφηκε μετά από αρκετές ζυμώσεις. Σημαντική ήταν η δράση των Ριζοσπαστών Βουλευτών που συνέβαλαν αποφασιστικά στην Ένωση. Η ένωση αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική για το ελληνικό κράτος, αφού αποτέλεσε την πρώτη επέκταση, 30 μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή του. Ήταν όμως ιδιαίτερα σημαντική και για τα Επτάνησα, αφού μετά από αιώνες κυριαρχίας και προστασίας άλλων λαών, γύρισαν στην αγκαλιά της μητέρας πατρίδας.
Η αλήθεια είναι ότι οι Κερκυραίοι, όπως και ο πληθυσμός των άλλων νησιών, δεν έπαψαν στιγμή να είναι και να αισθάνονται Έλληνες, αφού κουβαλούσαν δυο σημαντικά εθνικά στοιχεία: τη γλώσσα, πάντα ελληνική και την ορθόδοξη θρησκεία που ειδικά τον 19ο αιώνα έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Παλιγγενεσία.
Η Κέρκυρα ήταν και είναι μια γνήσια Ελληνίδα κόρη. Ωστόσο ως νησί στο σύνολό της, αλλά και ως πόλη, παρότι μετρά πάνω από ενάμισι αιώνα από την Ένωση με την Ελλάδα, διατηρεί τα δικά της ευδιάκριτα χαρακτηριστικά. Τα πιο έντονα είναι:
1. Η Αρχιτεκτονική
Ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας του αστικού ιστού και των οχυρώσεων της Κέρκυρας θυμίζει έντονα τη Βενετία. Μια φωτογραφία ή μια αφηρημένη ματιά στα κτήρια, στις πλατείες, στα δρομάκια της Παλιάς Πόλης μπορεί να σας ξεγελάσει. Στιγμιαία ίσως νομίσετε ότι βρίσκεστε στη Βενετία. Γεγονός φυσικό, μετά από 411 χρόνια Βενετικής κυριαρχίας- προστασίας. Στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2007, εκτός από την σκηνογραφία που στήνει η αρχιτεκτονική και η ρυμοτομία, υπάρχουν και μνημειακά κτήρια των Βρετανών και των Γάλλων. Τα Ανάκτορα και το Λιστόν αντίστοιχα, χαρίζουν και αυτά τον δικό τους ευρωπαϊκό αέρα στην πόλη.
2. Η ομιλία
Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί Κερκυραίος σε άλλη πόλη της Ελλάδας και να μην γίνει αντιληπτή η τραγουδιστή προφορά του. Εκτός όμως από την προφορά, οι Κερκυραίοι, ιδιαίτερα οι παλιότεροι, χρησιμοποιούν και αρκετές λέξεις που είναι κυρίως παραφράσεις της βενετικής γλώσσας. Ευχάριστη και ιδιαίτερη η κερκυραϊκή ομιλία έχει φτιάξει ένα λεξικό από μόνη της.
3. Το αυτί
Όταν λέμε αυτί, εννοούμε μουσικό αυτί! Εξασκημένο στις νότες. Αυτί που ξεχωρίζει τον Μπετόβεν από τον Μπαχ και που «παράγει» καλούς τραγουδιστές και μουσικούς. Η στενή σχέση των Κερκυραίων με τη μουσική ξεκίνησε με την ίδρυση του λυρικού θεάτρου San Giacomo το 1730 στην καρδιά της πόλης. Σε αυτό το θέατρο ανέβαιναν παραστάσεις όπερας, σε μια εποχή που η όπερα ήταν πιο δημοφιλής από όσο σήμερα είναι το σινεμά, με αποτέλεσμα όλες οι κοινωνικές τάξεις να μυηθούν στην τέχνη της μουσικής. Αργότερα οικοδομήθηκε το μνημειώδες Δημοτικό Θέατρο και έως την ημέρα που γκρεμίστηκε από τις βόμβες των Γερμανών, δεν σταμάτησε η όπερα να ακούγεται από τη σκηνή του.
4. Το φαγητό
Η κερκυραϊκή κουζίνα έχει , κυρίως επηρεασμένα από την κουζίνα της Βενετίας:
Την παστιτσάδα, που αλίμονο δεν είναι ένα κοκκινιστό όπως κάποιοι δυστυχώς, τη σερβίρουν.
Το μπουρδέτο, ένα καυτερό πιάτο που γίνεται συνήθως με φρέσκο σκορπιό.
Το μπιάνκο που είναι ψάρι κατσαρόλας, συνήθως μπακαλιάρος, με πατάτες και σκόρδο.
Το σαβόρο, μια συνταγή που αρχικό σκοπό είχε να συντηρήσει στο ξύδι τα ψάρια που είχαν μείνει στο νοικοκυριό.
Και αρκετά ακόμα, άλλα πιο δημοφιλή στα χωριά, άλλα στην πόλη.
5. Το ταμπεραμέντο
Δεν είναι ούτε σπάνια, ούτε προσβλητική η προσφώνηση «τρελοκερκυραίος –α». Η τραγουδιστή ομιλία, η χαρούμενη διάθεση, η ζωντάνια, η δυνατή φωνή, το καλαμπούρι είναι στοιχεία της ιδιοσυγκρασίας των Κερκυραίων. Όλα μαζί φτιάχνουν ένα προφίλ ανθρώπου πολύ ευχάριστου και ξεχωριστού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίφημη Κερκυραία ηθοποιός Ρένα Βλαχοπούλου, που στο παίξιμό της όχι μόνο δεν απαρνήθηκε την καταγωγή της, αλλά την αποθέωσε!
6. Το απέραντο πράσινο
Η Κέρκυρα είναι το πιο πράσινο της Ελλάδας. Σπάνια ένα νησί έχει τόση βλάστηση πέρα ως πέρα. Η γενναιοδωρία της φύσης προς την Κέρκυρα στάθηκε απέραντη.
Το Λιστόν και η ξεχωριστή Κέρκυρα
Το Λιστόν είναι ο κατεξοχήν χώρος . Εδώ παιανίζουν κάθε γιορτή οι μπάντες των φιλαρμονικών, εδώ βρίσκονται οι παρέες. Εδώ παίζουν τα παιδιά, εδώ ερωτεύονται οι νέοι. Στο Liston Gastrotheque, εξαρχής είχαμε την έγνοια να κρατήσουμε ζωντανό τον κερκυραϊκό χαρακτήρα. Αλλά και να τον εκφράσουμε μέσα από τα cocktails και τα πιάτα μας. Γιορτάζουμε με μεγάλη υπερηφάνεια την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Είμαστε μια σημαντική ψηφίδα του ελληνικού χάρτη και διατηρούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας ζωντανά γιατί θεωρούμε ότι ο πολιτισμός κάθε τόπου, είναι η πιο σημαντική κληρονομιά όχι μόνο για τα βιβλία ιστορίας, αλλά για την κάθε μέρα μας.
Χρόνια πολλά!
ΥΓ. Φέτος, την Κέρκυρα θα τιμήσει με την παρουσία της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
[TEXTUM για το Liston Gastrotheque]