Η κερκυραϊκή κουζίνα είναι μια κουζίνα επηρεασμένη από τις γαστρονομικές συνήθειες των Βενετών. Είναι επηρεασμένη και από την γεωργία, την εποχικότητα, την κτηνοτροφία αλλά και τους καιρούς.

Πολλοί Κερκυραίοι, όχι μεγάλης ηλικίας σήμερα, θυμούνται ότι το κρέας ήταν το φαγητό της Κυριακής, που με λαχτάρα περίμενε η οικογένεια κάθε εβδομάδα. Τις υπόλοιπες μέρες το μενού στα περισσότερα σπίτια είχε, ανάλογα με την εποχή, λαχανικά, χόρτα, πατάτες, αυγά, όσπρια, ψάρι, ζυμαρικά και σούπες. Στα εύπορα σπίτια της πόλης και στις επαύλεις της εξοχής, η ανώτερη τάξη απολάμβανε περισσότερα αγαθά, όπως αλλαντικά και τυριά που συντηρούταν στα κελάρια, καλής ποιότητας λάδι και κρασί και φυσικά πολύ περισσότερη πρωτεΐνη, προερχόμενη από το μοσχάρι, το χοιρινό και τα πουλερικά.

Τα παραδοσιακά πιάτα που έφτασαν άθικτα στις μέρες μας χάρη στις Κερκυραίες νοικοκυρές διηγούνται την ιστορία της πόλης και του χωριού, του πλούσιου και του φτωχού, μαζί.

Στο Liston Gastrotheque τα τιμούμε με ευλάβεια αναγνωρίζοντας ότι αποτελούν μέρος της ιστορικής μας μνήμης. Έχοντας φτιάξει ένα μενού με τα πιο αντιπροσωπευτικά πιάτα της κερκυραϊκής κουζίνας, προσφέρουμε μια πρωτόγνωρη γευστική εμπειρία στους επισκέπτες και μια οικεία, αγαπημένη εμπειρία στους κατοίκους της Κέρκυρας. Και τα δυο έχουν κάτι κοινό: Αυθεντικότητα και Φρεσκάδα!

Νεραντζοσαλάτα

Όταν λέμε νεραντζοσαλάτα εννοούμε μια σαλάτα φτιαγμένη από… πορτοκάλια! Απλή, δροσερή, ραντισμένη με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, κοκκινοπίπερο και γαρνιρισμένη με ρόκα και φλοίδες από παρμιτζάνο, η κερκυραϊκή νεραντζοσαλάτα είναι απλή και πικάντικη, δροσερή και ασυνήθιστη. Στο τέλος βουτήξτε ψωμί στο ζουμί της, θα ενθουσιαστείτε!

Σαβόρο

Με τη σάλτσα σαβόρο περιχύνονταν τα τηγανητά ψάρια για να συντηρηθούν την εποχή που δεν υπήρχαν ηλεκτρικά ψυγεία. Το σαβόρο έχει ελαιόλαδο, ξίδι, δεντρολίβανο, αλεύρι, σκόρδο, σταφίδες, μυρωδικά και είναι πικάντικο. Το ξίδι, που είναι η βάση του, ήταν το συντηρητικό, ενώ το δεντρολίβανο είχε απολυμαντικές ιδιότητες. Στο Liston Gastrotheque η σάλτσα σαβόρο έχει όλη της την αυθεντική γεύση, όμως αντί για τηγανητά ψαράκια που θέλει η παράδοση, περιχύνει ζουμερούς, λαχταριστούς κύβους τόνου, που αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο την ιδιαίτερη γεύση της.

Ψάρι Μπιάνκο

Όπως λέει και η ίδια η λέξη (bianco στα ιταλικά σημαίνει άσπρο) πρόκειται για ψάρι με άσπρη σάλτσα. Συνήθως χρησιμοποιείται ο μπακαλιάρος, όμως γίνεται με τα περισσότερα ψάρια αρκεί να είναι κάπως λιπαρά. Βασικό και απαραίτητο συστατικό του Μπιάνκο, είναι οι πατάτες που με το άμυλό τους παράγουν μια πυκνόρευστη σάλτσα η οποία με το λεμόνι και το πιπέρι απογειώνεται. Όταν το Μπιάνκο κοντεύει να τελειώσει, οι βουτιές  με φρέσκο ψωμί στην υπόξινη, έντονη και μαζί φινετσάτη σάλτσα του, στο Liston Gastrotheque γίνονται απλώς ακαταμάχητες.

Η αυτού μεγαλειότης Παστιτσάδα.

Ας ξεκινήσουμε από ένα Δεν όταν μιλάμε για την Παστιτσάδα: Δεν είναι ένα οποιοδήποτε κοκκινιστό. Είναι η αυτού μεγαλειότης παστιτσάδα, η περίφημη σάλτσα μοσχαριού ή κόκκορα, με τα δεκάδες μπαχαρικά, το μπόλικο ελαιόλαδο, το ξύδι, το κρασί, και κυρίως τα κοκκινοπίπερα που δίνουν έντονο χρώμα, γεύση και σώμα στην μοναδική της γεύση. Στην Παστιτσάδα ο πελτές ντομάτας είναι προαιρετικός και αν χρησιμοποιείται δεν αφήνει καθόλου γεύση ντομάτας. Στο Liston Gastrotheque σερβίρεται με λαζάνια, βουτηγμένα στην έντονη σάλτσα της και απόλυτα ταιριαστά μια που το πιάτο αυτό ζητά αρκετό ζυμαρικό για να καταπλήξει!

Το ListonGastrotheque και η Κέρκυρα

Το νέο Liston Gatsrotheque δημιουργήθηκε στην Κέρκυρα από την ίδια την Κέρκυρα. Όλα τα στοιχεία της πόλης μας είναι όσα συνέθεσαν το concept του αναγεννημένου καφεστιατορίου στο ιστορικό Λιστόν. Πρωταγωνιστής, το κερκυραϊκό μενού, το ντόπιο τραπέζι με όλη του τη γεύση και το χρώμα για τους φίλους και τους κατοίκους της αγαπημένης Κέρκυρας!